Degustace

Pokud již máte bedýnku doma, zde najdete videa vinařů, popisy vín a jiné zajímavosti k aktuálním vínům.

Pokud bedýnku ještě nemáte, klikněte na tlačítko níže a objednejte si ji ještě dnes.

Popis aktuálních vín

Vinařství Chromeček 

Toto vinařství je velmi úzce spojeno s folklorem, tradicemi a rodinnou. Atmosféra CHKO Bílých Karpat a místní pohostinnost je podtržena jejich výbornými víny. O vinohrad i vína ve sklepě se společně stará celá rodina. Široká škála především suchých vín odráží rozmanitost a terroir mikroregionu Strážnicko. V tomto drsném kraji vznikají sametová vína. I přesto, že v obci Kněždub nemá vinařství již takovou tradici, jak tomu bylo v historii, toto vinařství má elán a obrovské vize: "Je nám ctí reprezentovat obec Kněždub kvalitními víny, vyráběnými s citem, láskou a pokorou.".  

Frizzanté Riesling 2020

Na začátek Vánoční degustace jsme pro Vás vybrali jedny velice příjemné bubliny. Jedná se o Frizzanté vyrobené z odrůdy Ryzlink rýnský - královské odrůdy. Můžete si ho užít jako aperitiv při sváteční tabuli anebo jenom jako osvěžení a utužení (nejen) vánoční pohody. Díky lehkému zbytkovému cukru, ovocné chuti a květinové vůni se dokonce hodí i k zapíjení cukroví a vánočky. Vánoce jsou časem oslav a k těm prostě bubliny patří. Na zdraví!     


Vinařství Gertner

Hravost, zábava, výborné víno a jízda na motorce - tak jednoduše by se dalo popsat Vinařství Gertner ze Starého Poddvorova. Marek Gertner již od malička nasával vinařské zkušenosti od svého dědečka. V roce 2015 začala opravdová jízda a splnění snu o vlastním vinařství. Hrozny si z velké části pěstuje sám a o vinohrady se stará společně se svoji manželkou Lenkou. Z části hrozny nakupuje od prověřených kolegů vinohradníků. Ve sklepě vznikají opravdu neuvěřitelné kousky od suchých bílých vín, přes sladké záležitosti až po červená vína vhodná k delšímu zrání. A právě tato rozmanitost nás opravdu baví! Nově se s tímto skvělým párem můžete v létě potkávat v jejich stylovém winebaru v Novém Poddvorově, přímo v srdci výroby jejich vín.

Veltlínské zelené 2020

Když Vánoce, tak smažený kapr (nebo jiná ryba, nebo řízek, jak kdo co má rád). A když smažené s bramborovým salátem, tak Veltlínské zelené. Tato kombinace prostě ladí od nepaměti. Tento svěží, na kyselině postavený Veltlín s pepřovým nádechem, peprnou chutí po zelených paprikách je zakončený typickou minerálností. Přesně tohle Vám dodá sílu k dalšímu soustu. A výhoda tohoto vína? Dá se velmi dobře pít i bez jídla, prostě jen tak! Tak pozor na kosti! 


Rodinné vinařství Koblížek

Malé rodinné vinařství se sídlem v Rosicích u Brna. Hrozny pro svá vína pěstují ve vinohradech, které leží v obcích Moravské Bránice a Dolní Kounice. Na veškeré práci, která je s pěstováním hroznů i s výrobou vína spojená, se podílí společně otec a dcera. Věkový rozdíl zajišťuje dokonalou souhru tradic a zkušeností otce s inovací a troufalostí dcery. Ing. Tereza Koblížková je člověk, který vínem doopravdy žije. Je neuvěřitelně nadaná a víno vyrábí s úctou a s respektem. Každá lahev je naplněna nejen skvělým vínem, ale také láskou. Jak sama říká: "Za každou lahví stojí léta zkušeností a dřiny. Na zdraví!"

Chardonnay 2020

Vánoce se neobejdou bez cukroví a pohádek. A obojí je ještě lepší s pohárkem dobrého vína. Tohle Chardonnay Vám skvěle poslouží jako příjemný společník na vánoční lenošení. Jeho nevtíravá aromatika a  jemná a krémová chuť s lehkým zbytkovým cukrem se bude příjemně snoubit s bílým vánočním cukrovím. V závěru tohoto vína se navíc objeví příjemná chuť kandovaného ovoce. Díky zbytkovému cukru a vyššímu alkoholu je víno plné a příjemně harmonické. 


Vinařství Josef Licek

Je nám ctí Vám představit toto "mikro" vinařství, které se nachází v obci Bořetice. Pepa Licek - kluk ze severních Čech - si tak plní svůj sen. A věřte, že jeho vína jsou opravdu výborná. O teorii se učil na vysoké škole ZF Mendelu studiem oboru Vinohradnictví a vinařství. Praxi čerpá v jednom ze známých vinařství v Lednici a ještě při doktorátu se rozhodl rozjet i to svoje. A my jsme nesmírně vděční. Úžasný přístup k hroznům ve vinici, s láskou vyráběná vína a osobní kontakt dvou milovníků vína, se promítá v každé lahvi. Věříme, že o Pepovi a Aničce ještě uslyšíme.

Cuvée 2019

Co by to bylo za zimní svátky, kdyby se člověk nezahřál pohárkem červeného vína. Toto Cuvée odrůd Frankovka a André je na vůni lehce živočišné. V chuti dokonale hraje ovocnost Frankovky s plností a vyzrálým tříslem André. Víno je lahodné, alkohol příjemně hřeje v hrdle. Dlouhotrvající závěr si nejvíce vychutnáte v pohodě a v klidu v dobré společnosti. Tak zpomalte a užívejte!

Video-Degustace

videa od mistrů řemesla

Video-degustace naleznete na našem YouTube kanálu.

Více o vínech z minulých měsíců:


Siky Med Winery

Kuba s Máďou jsou dvojka k pohledání. Když se dá do kupy vinař s krajinářskou architektkou, vzniká skvělý tým, který Vás dost často překvapí tím, co společně vymyslí. Kromě bezinkového Pét-Natu tak můžete u nich ochutnat třeba i borůvkové víno. Jejich společné "výtvory" jdou ruku v ruce s respektem k přírodě. Veškeré technologické postupy dělají vlastníma rukama ve sklepě v Pavlově, kde sídlí i vinařství Sklep 58.

Bezinkový Pét-Nat

Doporučujeme tento vzorek předem dostatečně vychladit. Nejen pro lepší chuťový zážitek, ale zejména proto, že se jedná o přírodně perlivé víno, které si tak nějak v každé lahvi žije po svém. Některé lahve tedy mohou trošičku více perlit. Po úspěšném otevření zažijete již na nose velmi intenzivní vůni bezových květů. Při napití Vás možná trochu překvapí, že je "Bez-Nat" úplně suchý. Šťavnatý, lehce pitelný, osvěžující, s příjemně štiplavým perlením a chuti nejen bezu ale i dalších bylinných a květinových tónů. 

Studenti MENDELU

Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity, která sídlí v oblíbené jihomoravské obci Lednice, vzniká víc než dost zajímavých produktů a projektů. Kromě vín, která vyrábí studenti oboru Vinohradnictví a vinařství, krásných realizací studentů a absolventů Zahradní a krajinářské architektury a květinových vazeb studentek Floristiky, vyrábí studenti oboru Jakost potravinových zdrojů svoje "Student cidery" z jablečných sadů pěstovaných v bioprodukci. Kvalitní surovina a zodpovědný přístup je známkou nejen fakulty ale i studentů samotných.

Student cider

Pokud toužíte po osvěžení po pracovním dni, zhasit žízeň po nějaké aktivitě, anebo si chcete sednout do křesla a dát si něco dobrého jen tak na chuť, je tento Student cider přesně pro Vás. Suchý, šťavnatý, ovocný, jak když kousnete do právě utrženého jablka. Bublinky Vás nejen osvěží, ale i probudí všechny Vaše smysly a pořádně Vás nakopnou.  

Vinařství Koubek 

Honza Koubek je přesným příkladem toho, jak funguje mnoho malých vinařství a mladých vinařů. Studiem na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity se dozvěděl hodně teoretických znalostí, ty momentálně zúročuje a zlepšuje tím svoji praxi a know-how ve vinařství v Lednici, kde dělá hlavního enologa a vlastně i tvář celé firmy. A doma ve svém mikro-vinařství v Přibicích, si pak "hraje" se svými víny a vyrábí takové produkty, které jsou obrazem jeho přístupu a podle jeho filozofie. Je to cesta za snem...

Tramín červený - kvevri

Jedná se o oranžové víno vyrobeno vůbec nejstarší metodou v hliněné amfoře s názvem "Kvevri". Bez zbytečných zásahů, přídavků síry a jiných konzervantů. A ještě k tomu, díky delšímu ležení na slupkách víno obsahuje vyšší podíl prospěšných fenolických látek (antioxidantů). Ale teď už k samotnému vínu. Barva je vyšší, jantarová s hnědými odlesky. Protože je toto víno nefiltrované, není jiskrné ale spíše s lehkým závojem. Je velice extraktivní a vůně i chuť jsou mnohovrstevnaté. Přes tóny kandovaného pomeranče, karamelu a medu, skořice a perníkového koření až po lehkou pepřovost v závěru.

Vinařství Josef Licek

Je nám ctí Vám představit úplně nově založené "mikro" vinařství, které se nachází v obci Bořetice. Pepa Licek - kluk ze severních Čech - si tak splnil svůj sen. A věřte, že jeho vína jsou opravdu výborná. O teorii se učil na vysoké škole ZF Mendelu studiem oboru Vinohradnictví a vinařství. Praxi čerpá v jednom ze známých vinařství v Lednici a ještě při doktorátu se rozhodl rozjet i to svoje. A my jsme nesmírně vděční. Úžasný přístup k hroznům ve vinici, s láskou vyráběná vína a osobní kontakt dvou milovníků vína, se promítá v každé lahvi. Věříme, že o Pepovi a Aničce ještě uslyšíme. 

Ryzlink vlašský 

 Už při prvním přičichnutí Vás toto víno bude bavit. Můžete zde cítit ovocné tóny po kumquatu, kořenité tóny po černém pepři a nejvíce zde převažuje vůně po vlašských oříšcích. Chuť je svěží, ale díky tomu, že víno leželo půl roku na jemných kvasničných kalech, je velice jemné, lahodné až smetanové. Závěr tohoto vína je minerální. Ani by člověk neřekl, že se jedná o tak mladé víno.

Andulka winery

Vinařství, ve kterých spolu pracuje v rodinném kruhu více generací, nejsou tak vzácná. Je ale důležité, aby vše fungovalo. Jedním takovým příkladem je i Andulka winery. O vinohrady se stará babička s dědou, Anička má na svých bedrech celou výrobu vína a technologické postupy a společně se svými rodiči a bráškou provozují wine bar, který je nádherným a příjemným místem v malebné vinařské uličce obce Dolní Bojanovice. Zde si můžete dát nejenom jejich skvělá vína, ale i výborná obložená prkýnka, domácí škvarkovku, pomazánky, dortíčky i drinky. To si prostě musíte zažít. 

Rulandské šedé 

Anička vybrala do Sommelierské bedýnky víno, které Vás zaujme paletou ovocných a květinových tónů. Ve vůni převládají citrusy a jemné tóny angreštu. Toto ovoce se projevuje také v chuti a je doplněné o výrazné květinové tóny. Vyvážený zbytkový cukr a kyselina vytváří harmonické víno, které se velmi dobře pije a hodí se jako osvěžení do letních večerů. 

ADAME VINO

V obci Starovičky, která leží mezi významnými vinařskými obcemi, jako jsou Hustopeče, Zaječí, Velké Pavlovice a další, byste stěží hledali uličku plnou sklepů a vinaře s otevřenou náručí. O to větší uznání má Adam, který přebral vinohrad a sklep po svém dědečkovi a pokračuje tak v rodinné tradici. On sám je zapálený mladý kluk a i přesto, že hrstka vinařů, kteří se v obci nachází, nesdílí jeho nadšení, má velké vize a snahu proslavit vína ze Staroviček. Prozatím si hledá filozofii a směr, jakým se při výrobě vín vydá. Jedno je jasné - vína, která odrážejí lokalitu vinohradů. Držíme palce!

Sauvignon

Za nás úžasně zvládnutý Sauvignon, z ne až tak úžasného ročníku, jakým rok 2020 byl. Pozor, nejedná se o jeden z těch voňavých kopřivových Sauvignonů, ale překvapí vás decentní jemná vůně čerstvě utržených broskví. Štíhlejší tělo, trošku vyšší kyselina a ovocná chuť tvoří vybalancované víno, které má určitě potenciál, ale protože je tak dobré, lehké, osvěžující a velmi dobře se pije ("chlastací víno"), myslíme si, že Vám dlouho v ledničce nebo ve sklepě, nevydrží. Zvlášť v těchto opravdu tropických dnech a večerech. 


PURA VIDA

V tomto případě se ukázalo, jak je svět (obzvlášť ten vinařský) opravdu malý. Vinařství Pura Vida jsme objevili díky Vinařství Koblížek a návštěva u nich v Zaječí byla víc než příjemná. Přátelské vystupování, podnikavý duch a vizionářská povaha paní Ivany nám hned padla do noty. V rodinném kruhu se zde starají nejen o vinohrady a výrobu vína, ale také o penzion a vinný bar, kde můžete ochutnat vína z jejich produkce. Tatínka nejvíce zastihnete ve vinohradu a ve sklepě, maminka Vám připraví něco dobrého na zub a jejich dcera Ivana Vám představí vína a odpoví na veškeré vaše dotazy. A tak se klidně může stát (stejně jako nám), že zapomenete na čas a v této přátelské atmosféře u sklenky vína zůstanete déle, než jste plánovali. 

Hibernal

Jako úplně první víno byl tento Hibernal zařazen do nově vzniklé speciální "Zlaté edice". Je lahodné, svěží, kyselina je v naprosté harmonii se zbytkovým cukrem v kategorii polosuchých vín. Najdete zde pestrou paletu vůní a chutí. Ovocné tóny po bílé broskvi, angreštu a rybízu. Dále květnaté tóny černého bezu a nakonec bylinný dotek máty. Tak šup s ním do ledničky a pořádně vychladit, ať si ho co nejdříve můžete vychutnat. 


Sklep 58

Kluci ze Sklepa 58 jsou dva kamarádi z vysoké školy, kteří se rozhodli dělat víno podle svého. Naturální způsob výroby, minimum zásahů, biodynamické postupy. Dřevěné sudy, skleněné demižony i kvevri nádoby, to vše využívají k výrobě svých vín. U nich ve sklepě v Pavlově na Vás dýchne příjemná atmosféra okořeněná zábavným výkladem, přátelským popovídáním a výbornými víny. Filip s Kubou si na nic nehrají, ale jsou fakt dobří v tom, co dělají, i když je to někdy trochu (spíš hodně) punk.

Partyzán

Tento Pet-Nat je vyrobený z odrůdy Laurot. Jak si ho nejlépe naservírovat a vychutnat Vám ukáže Kuba na videu. U těchto přírodně šumivých vín je typické, že každá láhev je originál, protože nelze jeho vývoj nijak ovlivnit. Můžete však očekávat explozi chutí a širokou paletu vjemů. Ovocné tóny čerstvě utržených hroznů a dalšího bobulového ovoce, dále svěžest kyseliny a perlení a nakonec i autolytické tóny po kvasnicích.  


Vinařství U Vrbů

Sedíte na sluncem zalité zahrádce před vinařstvím. Ve skleničce máte nalité výborné víno. Na jednom talířku domácí škvarkovka, na druhém čerstvý lokální sýr. K tomu Vás obsluhuje úspěšná sommelierka, vinařka a trojnásobná vítězka Mistrovství sekání sektů Libuše Vrbová. A když už je čas jít, dělí Vás od útulného pokojíčku s krásným výhledem v penzionu U Vrbů jen pár kroků. I vy takto můžete zažít Hustopeče.

Sekt Ryzlink rýnský 2018 extra brut

Sekt je vyrobený tradiční metodou kvašením v láhvi a následným zráním na kalech. V tomto případě víno z odrůdy Ryzlink rýnský zrálo 36 měsíců, což je také odraženo v jeho charakteru. V chuti převažují spíše autolytické tóny. Objevit zde můžete pražené mandle nebo opečený toust. Mohutnost a dlouhotrvající jemné perlení tvoří páteř elegance tohoto slavnostního nápoje. 


Vinařství Maláník & Osička

Na konci vinařské uličky v Mikulčicích sídlí vinařství Maláník & Osička. Dlouhá rodinná tradice sahá do druhé poloviny minulého století. Obhospodařují společně 6 hektarů vlastních vinic s pestrou odrůdovou skladbou. Dominik Osička je zatím nejmladší generací. Má velké plány a vize do budoucna, které se týkají nejen technologie, rozšíření výrobního sklepa, přístupu k vinohradům, ale v neposlední řadě také služeb pro zákazníky. Krásný příklad toho, když nabíráte zkušenosti nejen v tuzemských, ale také v zahraničních vinařstvích.

Sekt Ryzlink rýnský extra dry

I tento sekt byl vyrobený tradiční metodou kvašením v láhvi, ve které zrál celých 36 měsíců. Charakter odrůdy Ryzlink rýnský je v tomto sektu patrný. Na nose i v chuti převažují ovocné tóny citrusových plodů a peckového ovoce. Čím je sekt déle otevřený, vystupuje chuť po opražených mandlích. Sekt má decentní perlení, je velmi šťavnatý a ještě dlouho po polknutí Vám jeho chuť zůstane na patře. Skvěle doplní měkké více procentní sýry a pokrmy z tučných ryb.


Víno Zechmeister

Víno Zechmeister je jedno z těch typických příkladů rodinného mikro vinařství, které se vyplatí na jihu Moravy poznat. Pár desítek arů vlastních vinohradů, několik tisíc lahví ročně a osobní přístup. Sklep rodiny Zechmeisterů najdete v krásném areálu vinných sklepů Pod Búdama, které se nachází ve městě Čejč. Ať už pod pergolou jejich sklepa, s vínem ve skleničce a s výhledem do krajiny, nebo u Vás na zahradě, se můžete přesvědčit o kouzlu těchto vín, vyrobených od srdce.

Frizzanté André rosé 2019

Tohle víno je skvělým parťákem na horké letní dny. Už při nalévání Vás osvěží ten známý perlivý zvuk bublinek. Když poprvé přičichnete, naladí Vás výrazné ovocné tóny po malinách a lesních jahodách. Společně se zbytkovým cukrem a šťavnatou kyselinou hraje vyváženě a harmonicky. Ideálně se snoubí s partou skvělých přátel u bazénu nebo na zahradní párty okolo grilu.


Vinařství od_hradišťa

Jak už název napovídá, toto vinařství se nachází v srdci Slovácké podoblasti v okolí Uherského Hradiště. V kouzelné vesnici obehnané vinicemi - Polešovice se o pronajaté vinohrady stará Jan Libosvár. Hrozny z těchto vinic opečovávané s láskou a sbírané s respektem, pak zpracovává v jednom z malých útulných sklepů této obce. Vína vyrábí přírodní cestou. Míchání na kalech, které dodává všem jeho vínům plnost, odrůdovost a rozpoznatelný charakter vinařství od_hradišťa.

Cuvée Milerka 2020

Je sice trochu netradiční začít degustaci polosuchým vínem, ale věřte, že Vás tento vzorek výborně naladí a navnadí Vaše chuťové pohárky. Jak již název napovídá, největší zastoupení v tomto cuvée má odrůda Müller Thurgau a je doplněna o Muškát moravský a Tramín červený. Tyto odrůdy se navzájem velmi dobře doplňují, což můžete posoudit i Vy sami. Díky přezrálému Muškátu je barva vína vysoká se zlatavými odlesky. Ve vůni i chuti můžete objevit složky všech tří odrůd. Ovocné tóny Mülleru, bylinné tóny Muškátu, okořeněné díky Tramínu. Víno je ale lehké, svěží a díky zbytkovému cukru příjemně zakulacené.   


Vinařství Pavel Veselský

Když ve vinařské rodinné tradici pokračují další generace, je to něco, čeho je potřeba si vážit. Veronika Veselská, která právě začala studovat na vysoké škole (jak jinak než obor Vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě), je spolumajitelkou Vinařství Pavel Veselský, o které se stará společně se svým tátou. V rodinném kruhu obhospodařují vlastní vinohrady v obci Nový Poddvorov. Ročník 2019 byl prvním, ve kterém se z větší části angažovala právě Verča, a tak jsme neodolali a její velmi povedenou premiéru zařadili do bedýnky.

Sauvignon 2019

Tak se na ten premiérový Sauvignon pojďme podívat z blízka. Barva je světle žlutá se zelenkavými odlesky. Na nose převažují herbální tóny pepře a zelené papriky. Víno se postupně otevírá do medovosti, zjemňuje se. Chuť, která koresponduje s aromatikou, je doplněna o tóny černého rybízu, angreštu a celé víno má minerální závěr, který je ještě umocněn pikantní kyselinou. Do jarních dnů a večerů prostě ideální.


Vinařství Klobása

Když se vydáte objevovat krásy obce Nikolčice, nesmíte se zapomenout zastavit u rodinného vinařství Klobása. Samozřejmě zde dostanete výborná vína, která Vám do detailů popíše a představí například syn pana majitele Ondra Klobása. Ale tento požitek si ještě více umocníte krásným prostředím jejich vinařského dvora. A pokud jste spíše na přírodu, nevadí. Jejich vinohrady s výhledem na Pálavu Vás také nenechají chladnými.

Sylvánské zelené 2019

Svoji vlajkovou loď mají Klobásovi opravdu zmáklou a to nejen ve sklepě, ale již ve vinohradu. Víno má vyšší viskozitu, sytou, zelenkavou barvu, s limetkovými odlesky. Na nose jako byste přičichli k právě utrženým hroznům. Sametová, krémová chuť je důvod, proč jsme jej zařadili až na úplný konec. Tvoří sametovou a zejména zjemňující tečku za celou degustací.

"HAF" 


Vinařství Vincúr

Vinařství Vincúr se nachází ve známé vinařské obci Mutěnice v nově postavené výrobní hale, která ukrývá kvelbený sklep s nerezovými nádobami a také s dřevěnými sudy. V rodinném kruhu tu vyrábí víno Štěpán Tesařík. Paleta vín, které nabízí, je široká. Od lehkých vín až po vína, která se dostávají na trh teprve po dvouletém zrání v sudech. A protože je neustále co zlepšovat, brzy budete moci ochutnat i sekt z toho vinařství!

Tramín červený 2019

Zde určitě nepřehlédněte vysokou viskozitu způsobenou alkoholem, kterého je v tomto víně trochu více, než můžete být zvyklí. Ale nebojte se, je zde perfektně zakomponovaný. Medová a kořenitá aromatika s tóny kandovaného ovoce. Chuť je překvapivě jemná, kulatá s vjemy pomerančové kůry. 

Okořeňte si květen - lásky čas s tímto vínem, které Vám nasadí brouka do hlavy.


Vinařství Gertner

Hravost, zábava, výborné víno a jízda na motorce - tak jednoduše by se dalo popsat Vinařství Gertner ze Starého Poddvorova. Marek Gertner již od malička nasával vinařské zkušenosti od svého dědečka a tatínka. V roce 2015 začala opravdová jízda a splnění snu o vlastním vinařství. Hrozny si z velké části pěstuje sám a o vinohrady se stará společně se svoji přítelkyní Lenkou. Z části hrozny nakupuje od prověřených kolegů vinohradníků. Ve sklepě vznikají opravdu neuvěřitelné kousky od suchých bílých vín, přes sladké záležitosti až po červená vína vhodná k delšímu zrání. A právě tato rozmanitost nás opravdu baví!

Chardonnay 2020

Toto je jedna z prvních vlaštovek ročníku 2020, které můžete od Marka a Lenky ochutnat. Jiskrná, zářivá, světle žlutá barva a čistá, svěží vůně po tropickém ovoci poodhaluje, co od tohoto Chardonnay očekávat. V chuti můžete kromě tropického ovoce najít také tóny zeleného jablka a žlutého melounu. Šťavnatá kyselina osvěží nejen každý smetanový pokrm, ale také Vás. Toto víno doporučujeme ke každodennímu pití. 


Vinařství Špetíci

Kolekce MINIMA značí, že při výrobě tohoto vína nebylo použito žádných zbytečných aditiv a "síry". Samotné víno zrálo celý rok v dubovém sudu a do lahve šlo nefiltrováno. Hrozny, které byly použity, jsou vypěstovány v BIO produkci. Prostě se nejedná o obyčejný Sauvignon. I proto doporučujeme nalít si ho do větších skleniček, ve kterých lépe vyniknou všechny jeho vrstvy. Výrazná zlatavá barva, vůně po sušeném ovoci a krémová chuť s tóny černého bezu a angreštu. Hodí se k tučnějším jídlům a zejména paštikám.  

Pokud se vydáte do sklepní uličky v obci Hnanice, určitě se zastavte u sklepa s modrými dveřmi. Za nimi můžete ochutnat vína, která vznikají v rodinném kruhu z rukou pana Jiřího, jeho manželky Věrky a jejich syna Adama. Protože se kvalita vín rodí ve vinici, je o tuto část dobře postaráno. O hrozny se pečuje v BIO režimu s minimem zbytečných zásahů. Stejně tomu je i při výrobě vín. Minimum síry, žádná aditiva a zrání v sudech na jemných kalech, předurčuje jejich vína i k delší archivaci.

Sauvignon 2019

Kolekce MINIMA značí, že při výrobě tohoto vína nebylo použito žádných zbytečných aditiv a "síry". Samotné víno zrálo celý rok v dubovém sudu a do lahve šlo nefiltrováno. Hrozny, které byly použity, jsou vypěstovány v BIO produkci. Prostě se nejedná o obyčejný Sauvignon. I proto doporučujeme nalít si ho do větších skleniček, ve kterých lépe vyniknou všechny jeho vrstvy. Výrazná zlatavá barva, vůně po sušeném ovoci a krémová chuť s tóny černého bezu a angreštu. Hodí se k tučnějším jídlům a zejména paštikám.  


Vinařství Merlon

Nedaleko od Brna v malebném zákoutí obce Žabčice se nachází pár sklepů. A o tři z nich se stará Arnold Masarik. I když se na první pohled nezdá, podzemní komplex tří propojených sklepů vytváří mnoho místa a možností. Produkce však zůstává malá, kvalitní, převážně z vlastních vinohradů, které jsou přímo okolo vinařství Merlon.

Ryzlink rýnský 2018

To, že "rýňákům" sluší lehký zbytkový cukr a zrání na lahvi je známe dogma. A když k tomu ještě zasvítí sluníčko, vzniká něco úžasného. Intenzivní sytá barva, ve vůni čerstvé limetky. Dále můžete na nose cítit petrolejové tóny, které jsou typické pro nazrálé Ryzlinky. Šťavnatá, medová, plná chuť s tóny kandovaného ovoce je perfektním parťákem k pečenému králíkovi, nebo k sýrům s bílou plísní. 


Průdek winery

Cuvée ½ vzniklo kupáží odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké v poměru (nečekaně) 50:50. Tyto typické moravské odrůdy společně zrály 12 měsíců v dubovém sudu. Víno je nefiltrované, proto má lehký závoj a také vysokou viskozitu. Tmavě rubínová barva s širokým meniskem. Na nose můžete cítit vůni povidel a černých višní. Díky doteku dubového sudu je chuť plná, vyzrálá a sametová. Doporučujeme použít větší skleničky, ve kterých vynikne celá struktura toho vína. 

Ondra Průdek je mladý vinař, který přebírá řemeslo po svém otci a tak trochu se snaží o zcela nový přístup k výrobě vína, než byl jeho tatínek zvyklý. Nerezové nádoby vystřídaly sudy, vysoký zbytkový cukr byl snížen na minimum a komerční vína vystřídal naturální a citlivější přístup k vínu. Kromě práce ve sklepě spolu obhospodařují také vlastní vinice na jižních svazích obce Rakvice.

Cuvée 1/2 2019

Cuvée ½ vzniklo kupáží odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké v poměru (nečekaně) 50:50. Tyto typické moravské odrůdy společně zrály 12 měsíců v dubovém sudu. Víno je nefiltrované, proto má lehký závoj a také vysokou viskozitu. Tmavě rubínová barva s širokým meniskem. Na nose můžete cítit vůni povidel a černých višní. Díky doteku dubového sudu je chuť plná, vyzrálá a sametová. Doporučujeme použít větší skleničky, ve kterých vynikne celá struktura toho vína. 


Rodinné vinařství Koblížek  

Malé rodinné vinařství se sídlem v Rosicích u Brna. Hrozny pro svá vína pěstují ve vinohradech ležících v obcích Moravské Bránice a Dolní Kounice. Na veškeré práci, která je s pěstováním hroznů i s výrobou vína spojená, se podílí společně otec a dcera. Věkový rozdíl zajišťuje dokonalou souhru tradic a zkušeností otce s inovací a troufalostí dcery. Ing. Tereza Koblížková je člověk, který vínem doopravdy žije. Je neuvěřitelně nadaná a víno vyrábí s úctou a s respektem. Každá lahev je naplněna nejen skvělým vínem, ale také láskou. Jak sama říká: "Za každou lahví stojí léta zkušeností a dřiny. Na zdraví!"

Veltlínské zelené 2019

Po nalití vína do skleničky si všimněte jiskrné limetkové barvy. Ve vůni můžete pocítit květinové tóny okořeněné zeleným pepřem. Po napití vás ohromí lehkost a svěžest vína. Chuť bílého pepře a hořkoslaných mandlí vás vybízí k dalšímu doušku. K tomuto suchému veltlínu se skvěle hodí drůbeží maso ať už orestované, či pěkně vypečené. Nebáli bychom se ani smažených pokrmů, které díky své svěžesti příjemně nadzvedne a odlehčí. 


Sklep 58

Originálnější vinařství snad ani neexistuje. Tento projekt dvou spolužáků - kamarádů z vysoké školy Vás opravdu bude bavit. Najdete je ve vinařské obci Pavlov ve sklepě s číslem 58. Zde vytvářejí úchvatná vína s využitím dřevěných sudů, kvevri nádob i klasických skleněných demižónů. Společně s pestrými až provokativními etiketami lákají k ochutnání. Vinženýry Sikyho a Filipa musíte prostě zažít, to nejde popsat! Jejich moto: "Život je jeden z nejtěžších.", vypovídá o jejich přístupu a filozofii. 

Rosé Kosmonaut André 2019

Na první pohled Vás určitě zaujme samotná láhev. Hravá etiketa je první známkou toho, co můžete od vína očekávat. Nejedná se o typické růžové víno. Ihned po nalití si můžete všimnout vyšší barvy připomínající šťávu z lesního ovoce. Nelekněte se lehkého zákalu, víno je nefiltrované. Aromatika vína je intenzivní, ovocná s lehkým dotekem kompotovaných višní. Vaše chuťové pohárky okouzlí pikantní svěžest vína a dotek sudu, ve kterém bylo víno 9 měsíců  školeno. I proto doporučujeme krátkou dekantaci, která podpoří požitek z tohoto vína. Mezi tím si můžete k zakousnutí nachystat finger food se smetanovým sýrem a uzeným lososem.  Nechte se vystřelit tímto vínem do Vesmíru.


Vinařství Chromeček

Toto vinařství je velmi úzce spojeno s folklorem, tradicemi a rodinnou. Atmosféra CHKO Bílých Karpat a místní pohostinnost je podtržena jejich výbornými víny. O vinohrad i vína ve sklepě se společně stará celá rodina. Široká škála především suchých vín odráží rozmanitost a terroir Mikroregionu Strážnicko. V tomto drsném kraji vznikají sametová vína. I přesto, že v obci Kněždub nemá vinařství již takovou tradici, jak tomu bylo v historii, toto vinařství má elán a obrovské vize: "Je nám ctí reprezentovat obec Kněždub kvalitními víny, vyráběnými s citem, láskou a pokorou.".  

Zweigeltrebe 2018

Vzhled tohoto vína Vám může připomínat barvu tmavého rubínu s odlesky mahagonu. I přesto, že má toto víno tak vysokou barvu, překvapením může být jeho ovocná vůně připomínající čerstvě utrženou černou višni. Peckovité ovoce doprovází i první doušek. Zároveň se vám otevírá jemnost vyzrálého třísla, sametová koňaková chuť s lehkou kouřovou dochutí. Toto víno si zaslouží pořádný flák masa. Středně propečený steak rib eye s pečeným bramborem na rozmarýnu a tímto vínem ve skleničce bude ideálním společníkem nejen romantického večera.


Vinařství Kacetl

Michal Kacetl je mladý vinař z Mackovic u Znojma. Absolvent oboru Vinohradnictví a vinařství na ZF MENDELU v Lednici a nyní pracuje jako hlavní enolog ve vinařství Kolby a.s.. Vinařství je jeho vášní a životním posláním, jak sám říká, ale jeho hlavním koníčkem jsou koně, kteří se objevují i v motivech vinařství. Svého lipicana Edu má i na etiketě a dveře do sklepa otevřete podkovou. K vinařství ho od mládí vedl jeho dědeček, který mu předal základní informace o pěstování révy vinné a výrobě vína. Důležitým mezníkem v jeho "vinařském" životě však byl nástup na "Mendelku", kde ho obor vinohradnictví a vinařství naprosto pohltil. "Jde mi o to tvořit vína, která budou odrážet svoje terroir."  

 Müller Thurgau 2019

Naléváte si do skleničky zářivé a průzračné víno se světle zelenými odlesky. Čistá vůně, jako když právě rozkrojíte limetku vás osvěží. S dalším nádechem ucítíte květy černého bezu. Chuť je přesně taková, jak slibuje vůně. Čistá, svěží, lehká a šťavnatá. Zbytkový cukr vytváří plnější buket vína. Na jazyku vám zůstává příjemná kyselost čerstvých citrusů a šťavnatost křupavého zeleného jablka. Ideální k lehkým smetanovým dezertům, nebo ovocným salátům se zrajícími či plísňovými sýry.